מחקר: השפעת הטיפול במים בשיטת ג'הארה® על כאב ואיכות החיים בקרב חולות עם פיברומיאלגיה
מאת: טובה רוזן
טיפול ג'הארה מתקיים בבריכה טיפולית מחוממת בטמפרטורה של 34 מעלות. הטיפול כולל תרגילי תנועה אקטיביים וציפה פסיבית. הרעיון המרכזי של שיטת ג'הארה הוא ליצור התרחבות והתרווחות (Expansion) ,להפחית לחצים מעמוד השדרה והמפרקים ולשפר את תחושת היציבה הטבעית של הגוף. הציפה במים חמים מסייעת לתחושת שחרור ומקלה על כאבים בעקבות פגיעות או מגבלות גופניות. המים עוטפים את הגוף ומספקים תמיכה אידיאלית לאברי הגוף הנוקשים ואגורים בכאב. השימוש בעדינות של המים בשילוב עם המגע הרך של המטפל מפחיתים את הכאב ומאפשרים לגוף לחוות מחדש תחושת חיוניות. ייחודו של טיפול ג'הארה בכך שהוא מסייע גם בשיקום הנפשי של המטופל. תחושות של אופטימיות ונועם מתעוררות בגוף החווה תמיכה מלאה. ההקשבה התמידית לנשימה והמגע הרך של המים מסייעים בשחרור הטראומה הגופנית-נפשית ומזרזים את תהליך השיקום הרפואי.משך הטיפול 45 דקות והוא נערך בצורה פרטנית ומותאם באופן אישי לצרכיו של כל מטופל ומטופל.
מטרת המחקר: לבדוק האם סדרת טיפולים במים בשיטת ג'הארה תשפיע באופן חיובי על איכות החיים ותפחית את רמת הכאב בקרב נשים החולות בפיברומיאלגיה.
אוכלוסיית המחקר: במחקר השתתפו 13 נשים המאובחנות בפיברומיאלגיה בגילאי 28 עד 57
כלי המחקר: המחקר כלל שני כלי מדידה הבודקים איכות חיים ורמת כאב. בדיקת איכות חיים נערכה באמצעות שאלון דיווח עצמי להערכת איכות החיים הקשורה לבריאות (SF36). בדיקת כאב נערכה על ידי מילוי טופס דיווח כאב סובייקטיבי (VAS) .
הליך המחקר: לאחר קבלת אישור רפואי להשתתפות במחקר, מילוי שאלון קבלה אישי וחתימה על טופס הסכמה להשתתפות במחקר, חולקו המשתתפות לקבוצת מחקר לארבע בריכות מחוממות בארץ על פי אזור מגוריהן.
בשלב הראשון של המחקר נערכה ביקורת קדם התערבות ובה השתתפו הנבדקות ב 4 מפגשים בתדירות של פעמיים בשבוע בהן ביצעו טבילה פסיבית במים חמים למשך 45 דקות ובליווי מטפלת. בשלב השני של המחקר בוצעה ההתערבות הטיפולית שנערכה למשך ארבע שבועות וכללה סדרה של 8 מפגשים בג'הארה. המפגשים נערכו פעמיים בשבוע כאשר פעם בשבוע הן ביצעו פעילות אקטיבית בקבוצה (ג'הארה תרגילים אקטיביים) למשך 45 דקות ופעם בשבוע הן ביצעו טיפול ג'הארה פרטני בציפה פסיבית למשך 45 דקות. הטיפולים והתרגילים האקטיביים נערכו על ידי מטפלות ג'הארה בכירות שהוכשרו להעביר פרוטוקול אחיד לכל המשתתפות.
בתחילת המחקר,לאחר שלב הטבילה במים (ביקורת) ובסיום ההתערבות המחקר (טיפולים) מילאו המשתתפות שאלון איכות חיים (SF36). שאלון כאב (VAS) מילאו המשתתפות בכל תחילת מפגש ובסיומו למשך כל המחקר.
ניתוח הנתונים: במחקר זה השתמשנו באוכלוסיית המחקר כביקורת לעצמה והשוונו את משתני איכות החיים לפני תחילת ההתערבות ובסיום ההתערבות. כדי לאפיין את השונות בממצאים בזמני הבדיקות השונים בוצע מבחן ANOVA repeated measures. כמו כן השתמשנו במבחן t על מנת לאפיין את שונות הכאב לאחר טיפול ג'הארה.
ממצאי המחקר: מבחן ניתוח שונות עם מדידות חוזרות הראה שינוי חיובי באיכות החיים. במדדי הבריאות הפיזית חל שיפור מובהק בכאב הגופני (מבטא את תדירות הכאבים הגופניים ומידת ההפרעה שלהם לביצוע פעולות רגילות) ובבריאות הפיזית הכללית (מבטא את הערכת מצב הבריאות הרגישות לחולי והציפיות בנוגע לבריאות בעתיד). במדדי הבריאות המנטאלית חל שיפור מובהק במדד החיוניות (מבטא רמת אנרגיה ועייפות ומודד הבדלים ברווחה הסובייקטיביות) ובבריאות הנפשית (מבטא מרכיבים של בריאות הנפש כגון,עצבני/רגוע, עצוב/מדוכא, מאושר). במבחן המאפיין את שונות הכאב הסובייקטיבי נמצא שיפור (ירידה) של 212% ברמת הכאב הסובייקטיבי משלב הטבילה לשלב ההתערבות המחקרית באמצעות טיפולי ג'הארה.
דיון ומסקנות: תוצאות המחקר הנוכחי הוכיחו שסדרה של 8 טיפולים במים על פי שיטת ג'הארה משפיעה באופן חיובי ומשפרת פרמטרים חשובים באיכות החיים היומיומית של נשים הסובלות מפיברומיאלגיה כמו כן טיפולי ג'הארה מפחיתים באופן משמעותי את רמת הכאב הסובייקטיבית והתפקודית של חולות בפיברומיאלגיה. מחקרים נוספים הכוללים מספר רב יותר של משתתפות ומחקרים אשר ישוו את ההתערבות בשיטת ג'הארה להתערבות טיפולית אחרת נדרשים על מנת לבחון את מסקנות מחקר זה.
השתתפו במחקר: מטפלות ג'הארה בכירות: אסנת דואר, תימור הורביץ, נגה בן ענת, דגן ארד, אפרת פורת וטובה רוזן
תודתנו למשתתפות המחקר