הכנס הבינלאומי הראשון בג'הארה

מאת: ארגון הג'הארה הישראלי

 

 

קווים מנחים בבניית תוכנית טיפול במים בשיטת ג'הארה
טובה רוזן, JT

 

 

כשם שטיפול ג'הארה נבנה על פי חמשת התפיסות ב"מעגל המזין" כך גם תבנה סדרת טיפולים במים בשיטת ג'הארה. כל טיפול במים מתחיל בתשאול (שאלון קבלה) המיועד לקבלת פרטים המתארים את סיבת פנייתו לטיפול, ההיסטוריה הרפואית שלו ומצבו הבריאותי של המטופל בעת קבלתו. על סמך התשאול הראשוני תקבע תוכנית המתאימה לצרכיו של המטופל. יקבעו מטרות טיפולית ארוכות טווח שמטרתם תהייה לשפר את תפקודיו היומיומיים (ADL)ויקבעו מטרות טיפוליות ספציפיות להכנת סדרת טיפולים. המטרות הטיפוליות יבוצעו על ידי שילוב של תרגילי ג'הארה אקטיביים וטיפול ג'הארה בציפה.

להלן קווים מנחים בבניית מערך טיפול על פי חמשת התפיסות:
מטפל ג'הארה מונחה על ידי חמשת התפיסות הרעיוניות של השיטה, כשכל תפיסה משמשת שלב התפתחותי בתהליך השיקום של המטופלת. התפיסה הראשונה והבסיסית בג'הארה היא תפיסת ה"תמיכה" המתמקדת באיזון שרירי-שילדי דינאמי, עבודה על מנחי יציבה נכונים, פיתוח חוש קינסטטי בריא וייצוב שרירי המרכז. תפיסת ה"התאמה" שבאה בעקבותיה מתמקדת על עקרון ה"אחיזה הסלקטיבית" ומדגישה את הצורך בהרפיית שרירי הפריפריה, ריכוך מעטפות הגוף, ויסות כוח והתאמת השרירים הנדרשים לפעולה לעומת השרירים שאינם נדרשים לה. תפיסת ה"התרחבות" כוללת את השחרור הפיזי והמנטאלי של המטופל. באמצעות עקרון ה"כיוונים המנוגדים" ועל ידי הגדלת הרווח במפרקים (טרקשיין במונח הרפואי) מתקיימת בגוף תחושת רווחה המסייעת להפחתת לחץ, מתח ו/או כאב. תפיסת ה"ללא מאמץ" קשורה לתנועה זורמת, אסטטית וספונטאנית ושימוש בעקרון ה"אינרציה" לארגון והמשכיות של תנועה. בסוף, תפיסת ה"היעלמות" מתארת מצב של רגיעה שרירית ונפשית מוחלטת, עזיבה (let go) של הגוף, משקלו ומכאוביו. תחושת ההיעלמות מפגישה את המטופלת עם הכוח המרפא הפנימי ומאפשרת שינוי מחשבתי והתחדשות.

המטפל בשיטת ג'הארה מונחה לעבוד בהקשבה מלאה ובתשומת לב. המעבר משלב לשלב, מתפיסה לתפיסה, יעשה על פי קצב התקדמותו של המטופל.

האיכויות המרפאות של המים
רות בן אשר, JS

 

 

 

 

 בהרצאה יידונו האיכויות המרפאות של המים:

  • המים כסביבה טובה דיה (Good-Enough Environment)
  • המים כמשקפים (Mirroring).
  • שרשרת התמיכה: אדמה – בריכה – מים - המים כמחזיקים (Holding) וכתומכים (Support) במטפל – המים והמטפל כתומכים במטופל.
  • היעלמותו של המטפל (Invisibility) במשמעותה הפסיכולוגית.
  • Expansion כחוויה פסיכולוגית וגופנית כאחד.
  • המים כמשאב (Resource).
  • חשיבותו של המקום השקט ונעדר התנועה (Stillness) בתהליך הטיפולי.
  • על תרומת נוכחותו המלאה (Presence) של המטפל לאיכויות המרפאות של המים.
  • "חכמת הלב" – סדנאות לזוגות במים: סרט קצר.
     

 

המטרה של אימון ייצוב הליבה היא לגייס באופן יעיל את שרירי האגן הפנימיים ושרירי הגו העמוקים ואז ללמוד לשלוט על שרירים אלו שהם המפתח לתמיכה אקטיבית של עמוד השידרה המותני.
עמוד השדרה כולל עצמות המונחות אחת על גבי השנייה עם דיסקים מלאי נוזל, שמרפדים ביניהם. כדי לייצב את עמוד השדרה, כל החלקים מחוברים באמצעות שכבות של רקמה רכה רצועות ושרירים. כאשר שרירים אלה חזקים ופועלים בסדר נכון יש בסיס מוצק לתנועות ולספיגה של פגיעות מהקרקע העוברות דרך הגוף.
ייצוב וחיזוק שרירי הליבה עוזר ללמוד להשתמש בשרירים העמוקים/הפנימיים כהכנה לתנועה נכונה ויציבה בדגש על ייצוב, נשימה ותנועה חלקה ומתואמת.
היתרונות של ייצוב הליבה:
· תחושת בטחון המלווה ביציבה טובה
· סיכוי נמוך לפגיעות
· מניעה של כאבי גב תחתון
תרגילים אקטיביים בג'הארה פורשים לפנינו מגוון אפשרויות עבודה על חיזוק וייצוב הליבה תוך התאמה ליכולת וצרכי המתרגל.

6 התבצע מחקר פיילוט במטרה לבדוק האם פעילות במים בשיטת ג'הארה תשפיע על הכאב ואיכות החיים בקרב מטופלות בגילאי 25-55 המאובחנות בפיברומיאלגיה. המחקר התקיים בארבע בריכות טיפוליות ברחבי הארץ בהשתתפות 7 מטפלות ג'הארה בכירות (AJS) שנתנו טיפולי ג'הארה פאסיביים ואקטיביים לשש עשר מטופלות עם פיברומיאלגיה. שיטת המחקר כללה: ביקורת קדם התערבות שכללה 4 מפגשים בהם שהו הנבדקות 45 דקות במים חמים בליווי מטפלת מבלי לעשות דבר. התערבות מחקרית ובה השתתפו הנבדקות ב 8 מפגשים של ג'הארה למשך 4 שבועות. המפגשים כללו פעם בשבוע פעילות אקטיבית בקבוצה (ג'הארה תרגילים אקטיביים) למשך 45 דקות ופעם בשבוע טיפול ג'הארה בציפה פסיבית - טיפול פרטני למשך 45 דקות. הטיפולים והתרגילים האקטיביים נערכו על ידי אותה מטפלת בהשמת פרוטוקול אחיד לכל המטפלות. בתחילת המחקר ובסיומו, מלאו המשתתפות שאלון איכות חיים (SF36). שאלון כאב (VAS) מלאו הנבדקות בכל תחילת טיפול/שיעור ובסיומו. תוצאות מחקר הפיילוט מצביעות על הפחתה מובהקת של רמת הכאב אצל מטופלות FMS, שיפור מובהק של הבריאות הפיזית הכללית כמו גם חיוניות ובריאות נפשית המשפיעים על איכות החיים של חולות FMS. מאידך גיסא נמצא שיפור אם כי לא מובהק בפרמטר של תפקוד פיזי במדדי הבריאות הפיזית ובדומה לזה נראה שיפור אך לא מובהק בפרמטרים של תפקוד החברתי, תפקוד נפשי ובריאות מנטאלית כללית במדדי הבריאות המנטאלית.

תודות ושוב תודות

לשלמה בן גל והמחלקה להשתלמויות במכללת וינגייט

למיכאל אשכנזי

לחברים

למתנדבים

למשפחה
 

 

אקווה טיפול - המרכז הישראלי ללימודי ג'הארה וטיפולים במים "הבריכה של טובה" ת.ד. 1286 בוסתן הגליל 054-4647898 טלפקס 04-8402950
מייל: aquatova@gmail.com
צילומים - איריס סלע
Facebook | aquatova.co.il
עיצוב - גיל ארצי   עיצוב, הקמת אתרים - Netimpact